-
Nasadzenia wokół placu zabaw
19 i 22 września po wcześniejszym przygotowaniu podłoża trwały prace związane z nasadzeniami roślin ozdobnych wokół placu zabaw w Głębokiej. Prace te wykonało nasze Koło wraz z OSP i mieszkańcami. Zasadzone zostały derenie, lawendy, róże pomarszczone, hortensje bukietowe rośliny okrywowe oraz przy wejści na plac zabaw drzewo ozdobne.
-
Nasze Koło na XXIII Przeglądzie Potraw Regionalnych podczas X Dni Gminy
Niestety dotarłam na koniec przeglądu potraw regionalnych, zdjęcia nie oddadzą ilości dań przez nas przygotowanych. Niech więc zaświadczy o tym nasze menu: Wiejskie Jadło Zakąski: Smalec „Smalec” z fasoli Masełko z czosnkiem Bochen chleba wiejskiego Chleb 7 ziaren na zakwasie Ogórki małosolne Ogórki kiszone Wędzonka wiejska: Boczek śliwką wędzony Schab śliwką wędzony Baleron śliwką wędzony Pasztet wieprzowy Pasztet z dziczyzny Na ciepło: Gulasz mięsny na korzeniach i na winie Wypieki: Sernik Kruche z owocami jakie sezon przyniósł Kołacz na dwa sposoby Drożdżówki Rogaliki Dla ochłody: Kompot z rabarbaru i truskawek Z procentem: Cytrynówka
-
Grant na zakup regionalnych strojów ludowych
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie” Operacja pn. „Zakup strojów regionalnych i reprezentacyjnych dla Koła Gospodyń Wiejskich w Głębokiej” realizowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Głębokiej mająca na celu zachowanie i promocja dziedzictwa i kultywowanie tradycji lokalnych, poprzez zakup regionalnych strojów ludowych i uzupełnienie brakujących części strojów oraz zakup strojów reprezentacyjnych , realizowana w ramach projektu grantowego LGD Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa pn. ”Wsparcie podmiotów działających w sferze ochrony, zachowania i/lub promocji dziedzictwa lokalnego obszaru objętego wdrażaniem LSR przez LGD Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa-II edycja”, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego…
-
Kolejne wyróżnienie w konkursie „MałoPolska słodko smakuje na Wielkanoc”
Mazurek konfiturami przybrany Składniki na kruche ciasto: 350 g masła 120 g cukru drobnego (może być cukier puder) 120 g obranych i drobno posiekanych migdałów (ale nie mielonych) skórka otarta z cytryny 370 g mąki pszennej 4 ugotowane i przetarte żółtka 1 surowe żółtko szczypta soli Do udekorowania: domowe konfitury: wiśnie, maliny, jeżyny, płatki róży, brzoskwinie lukier królewski Przygotowanie: Masło (miękkie) i cukier umieszczamy w makutrze i ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. A w makutrze dlatego, ponieważ żaden mikser nie włoży w przygotowania tyle serca, co własnoręczne utarte ciasta. Do tak przygotowanej masy dodajemy skórkę z cytryny, surowe żółtko, ugotowane żółtka, rozdrobnione migdały, mąkę oraz szczyptę soli…
-
Tłusty czwartek
Świętujemy tłusty czwartek pączkami i chrustem.
-
Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
-
Wyróżnienie w konkursie „MałoPolska słodko smakuje na Boże Narodzenie”
Nasze Koło zostało wyróżnione wraz z 11 innymi słodkimi potrawami w konkursie organizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie na tradycyjne małopolskie bożonarodzeniowe wypieki. Oto przepis na naszą Struclę makową bakaliami wypełnioną Masa makowa: 500 g maku 900 ml mleka 100 g masła 400 g miodu 100 g płatków migdałowych 50 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynków 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ziarenka z połowy laski wanilii 3 jajka 2 łyżki ciemnego rumu Ciasto krucho-drożdżowe: 75 g świeżych drożdży 6 łyżek śmietany 18% 750 g mąki pszennej 350 g masła łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek cukru 1 jajko i 2 żółtka szczypta soli Lukier: ok 1,5…
-
Wyjazd KGW w Głębokiej do Zalipia i Sandomierza.
Zalipie „malowana wieś” W dniu 9.10.2021r. wzięliśmy udział w wycieczce objazdowej do Zalipia oraz Sandomierza. Celem wyjazdy było przybliżenie unikatowego klimatu „malowanej wsi”. Zdobnictwo to powstało prawdopodobnie w końcu XVIII wieku i związane było z zanikiem dymnych chat. Kobiety malowały wapnem na zakopconych ścianach plamy, zwane „packami”, aby choć trochę rozjaśnić i upiększyć wnętrza swoich domów. Za propagatorkę sztuki zdobienia domów uważa się Felicję Curyłową. Wiosną każdego roku Zalipie ożywa za sprawą konkursu „Malowana Chata”. Wydarzenie organizowane przez Muzeum Okręgowe w Tarnowie i Dom Malarek, jest skierowane do artystek i artystów ludowych. W przedsięwzięciu tym bierze co roku udział około 100 osób z regionu Powiśla Dąbrowskiego. W Zalipiu odwiedziliśmy Zagrodę…
-
Kaczka z Głębokiej, ale po krakowsku
„Bitwa Regionów” konkurs z 2021r. Przepis na naszą kaczkę kaczka (około 1,8 kg, najlepsze kaczki chodzą swobodnie po podwórku i troszczą się o nie nasi sąsiedzi) 250 g kaszy krakowskiej (dla niewtajemniczonych to kasza gryczana, łamana, niepalona) 120 g suszonych borowików (na które oczywiście chodzimy do lasu w Goszczy) 60 g masła 120 g miodu gryczanego(i tu uśmiechy do naszej lokalnej pszczelarki pani Liliany) 180 g cebuli 600 ml bulionu warzywnego 100 ml czerwonego wina (pewnie myślicie że wino z Włoch ,a nie my też mamy swoje lokalne winiarnie) 100 ml śmietany 30% łyżka mąki pszennej ząbek czosnku natka pietruszki 1 białko sól i pieprz,suszony majeranek do smaku Wykonanie Przyrządzenie…
-
Przygotowania do „Bitwy Regionów”
Nasze KGW bierze udział w konkursie „Bitwa Regionów” organizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Warszawie. Na konkurs przygotowaliśmy potrawę z naszego regionu, nie zdradzimy jeszcze jaką, z opisem jej receptury oraz krótki filmik o naszym daniu. Dziękujemy naszemu sąsiadowi za ujęcia z drona, jak również okolicznym dostawcom za składniki do naszej receptury. Ogłoszenie wyników I etapu ma nastąpić 31 lipca 2021r. Trzymajcie kciuki. A oto kilka zdjęć z przygotowań: